Hoeven in de herfst en winter

Gepubliceerd op 10 november 2021 om 21:07

De herfst is er weer, zon maakt plaats voor wolken en regen en droge ondergrond maken plaats voor blubber. En dat levert vaak een uitdaging op als het om hoeven gaat. Ik geef je graag wat tips om de natte periode beter door te komen

 • Maak zoveel mogelijk voerplekken zodat paarden niet steeds op dezelfde plek staan
  Bij slecht weer zijn we geneigd om paarden op 1 plek te voeren. De paarden bewegen niet en mesten waar ze staan te eten. Zo gebeurt het vaak dat paarden langdurig met hun achtervoeten in de mest staan en daardoor rotstraal ontwikkelen.
  Je kan verschillende plekken met slowfeeders/hooinetten maken. Hou er rekening mee dat als het nat is, hooi minder makkelijk wordt opgepakt van de bodem zonder veel zand mee te nemen. Veeg losliggend hooi regelmatig op om te voorkomen dat ze teveel zand binnen krijgen. Behandel je paard regelmatig met een kuur om zand uit de darmen te verwijderen. Dit kan bijvoorbeeld met vlozaad of psylliumhusk.

 • Zorg dat je voerplekken makkelijk schoon te maken zijn
  Bij voerplekken op zachte ondergronden mengt de mest maar ook hooi zich in de blubber. Het is lastig schoonmaken en bacteriën en schimmels krijgen een omgeving waar ze zich graag in bevinden. Ook hier ligt rotstraal op de loer. Bij een verharde ondergrond bij een voerplek kan je denken aan paddockmatten, verharding door middel van tegels (vaak gratis af te halen op Marktplaats) of bv. rubber matten. Zorg dat de voerplek groot genoeg is zodat de paarden ook met hun achtervoeten schoon en droog kunnen staan en de mest makkelijk verwijderd kan worden.

 

 • Zet je paard op stal
  Wat zeg je nou? Zet je paard op stal? Ja, voor 2 uurtjes met zijn eigen portie hooi kunnen zijn voeten mooi droog worden. Als je ze dan vooraf ook nog even goed schoonmaakt krijgen schimmels en bacteriën minder kans om de overhand te nemen. Behandelen je dan ook nog met een middel om de rotstraal aan te pakken, krijgt het product meteen voldoende tijd om in te werken.

 • Maak dagelijks de voeten schoon.
  Krijgt jouw paard iedere dag een bakje? Maak er een gewoonte van ook meteen zijn/haar hoeven uit te krabben. Je haalt vuil en steentjes uit de hoef en je kan meteen controleren hoe de hoefgezondheid is én, indien nodig, de hoeven meteen behandelen met de juiste producten. Zo maak je ook van hoefverzorging een routine.

 

 • Zorg dat het strooisel (van je inloopstal) dik genoeg en vooral schoon is.
  Met veel wind en regen wordt de inloopstal vaak meer gebruikt. Zorg dat de stal schone bodembedekking heeft. Hoe schoner de bodem, hoe schoner de hoeven, hoe kleiner de kans op rotstraal versterkt dit effect door het gebruik van een bodembalancer.                  

 

 • Voorkom teveel slijtage van hoeven in de herfst
  Hou er rekening mee dat de hoeven in de herfstperiode minder hard groeien en als ze nat zijn ook zachter zijn. Paarden die alleen een harde ondergrond hebben zoals tegels of betonplaten kunnen gevoelig worden omdat de hoeven snel slijten. Zeker als er te weinig voerplaatsen zijn en paarden elkaar opjagen. Paddockmatten zijn een goed alternatief, maar ook tweedehands speelplaatsmatten zijn prima en vaak een stuk goedkoper.

 

Krijgt je paard toch hoefproblemen? Denk daar dan niet te licht over. Behandel de hoef met de juiste producten en neem bij twijfel contact op met je hoefverzorger.
Heb je vragen over het gebruik van de verschillende producten neem dan vrijblijvend contact met me op.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.