Shetlander eet hooi

Ze zitten in een klein, vaak iets te ruim jasje maar hebben de allure van een groot paard: Shetlanders. Voor de één een handige grasmaaier of weidemaatje, voor de ander een serieus sportpaardje. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit of je Shetlander weidemaatje, sportpaardje, of je allereerste pony is en of er wel of niet iets mee gedaan wordt. Feit blijft dat het een pony is. Een pony die -ondanks dat hij klein is- dezelfde zorg nodig heeft als een groot (rij)paard. Goede voeding, stimulerende huisvesting, voldoende beweging én frequente hoefverzorging.

Ze worden niet zelden overgeslagen als de hoeven van ‘de grote paarden’ bekapt worden. ‘Is niet nodig want ze doen toch niks, ze groeien niet zo hard, hij loopt prima, ze hoeven niet zo vaak’ zijn veelgehoorde argumenten als je hoefzorg en Shetlander in één adem noemt. Anderzijds zijn er ook nog best veel behandelaars die ‘geen Shetlanders doen’. Ze zijn klein en lastig en… ook de profi gebruikt nog regelmatig eerder genoemde argumenten.

Hoefbevangen hoef bij shetlander

Hoefbevangen hoefjes die nodig toe zijn aan een bekapping       

shetlander bekappen
Bekapte hoef van shetlander

Ook al doet een Shetlander niet zoveel, ook hij heeft goede en regelmatige hoefzorg nodig. In verhouding groeien de hoeven van een Shetlander namelijk net zo hard als die van een groot paard. 

 

Zoals je begrijpt, ben ik stellig voor het tijdig laten bekappen van je shetlander. Bovendien is ook bij de kleintjes passende voeding en huisvesting heel belangrijk. Misschien nog wel belangrijker dan bij grote paarden omdat het juist bij die kleintjes heel vaak misgaat. Zelden worden problemen op tijd gezien. Vaak lijden de pony’s in stilte.

Heb je een Shetlander en wil je graag goede en tijdige hoefzorg voor je pony? Ben je indien nodig bereid ook eens samen te kijken naar voeding, huisvesting en beweging? Neem dan gerust contact met me op. Waar een ander misschien niet direct staat te springen om jouw kleine paardje te behandelen, heb ik voor je shetlander altijd een plekje over!

Hoefschoenen

Hoewel hoefschoenen niet zaligmakend zijn, kunnen ze wel verlichting bieden als paarden kreupel zijn,  gevoelig lopen of de hoeven te snel slijten.

Huisvesting & beweging

Het is een utopie om te denken dat we onze paarden in Nederland kunnen houden zoals paarden die in vrijheid leven.

Voeding

Als je paard zich kon gedragen zoals het dat in vrijheid zou doen, was dat wat het deed: hapje, stapje. Bewegen om je kostje bij elkaar te scharrelen.