Paard bekappen

Goede hoefverzorging is meer dan alleen bekappen. Dat neemt niet weg dat bekappen een essentieel onderdeel is. Je paard loopt en staat gemiddeld zo'n 23,5 uur per dag op zijn hoeven. Soms met ruiter en dan ook nog over verschillende ondergronden. Het is dus niet onbelangrijk dat die relatief kleine voeten ten opzichte van het lijf, dat ook goed kunnen dragen.
Gaat dat vanzelf? 
Meestal niet. Zeker niet als je in ogenschouw neemt hoe het gemiddelde paard in Nederland gehouden wordt. De bodem waarop het zich voortbeweegt is vaak (te) zacht en (te) nat. Als je paard dan ineens over harde, onregelmatige, stenige ondergronden moet lopen, kan dat gemakkelijk problemen opleveren.

 

Om de hoeven zo gezond te krijgen dat ze de meeste ondergronden aankunnen, is regelmatige hoefverzorging nodig. Ik werk met bekapintervallen van 4 tot 6 weken, afhankelijk van o.a. de huisvesting, beweging en de ondergronden waar het paard het grootste deel van de dag op loopt.

Hoef in balans

Zo ziet een hoef die in balans is er 5 weken na het bekappen uit.              

Bij het bekappen houd ik rekening met de functionaliteit van de hoef, de werking van het hoefmechanisme en de (juiste) belastingpunten. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de hoef in balans komt en blijft. Zo hoeft je paard niet te dealen met grote wijzigingen aan het bewegingsapparaat na een bekapping. Dat houdt ‘m comfortabel en in beweging zonder onnodige (extra) belastingschade aan zijn lijf.

Bekap spullen

Hoefbevangenheid

Het kan natuurlijk zijn dat je paard problemen heeft. Denk bijvoorbeeld aan hoefbevangenheid. Vaak is dan een kortere bekapinterval nodig. Een bevangen hoef kan namelijk heel hard groeien waardoor een bekapinterval van 4 weken te lang kan zijn. Hoe vaak en met welke interval de hoeven bekapt moeten worden, is afhankelijk van het paard. Ik bespreek dit ook steeds met jou als eigenaar.

Als jouw paard qua voeten grote wijzigingen heeft doorgemaakt, dan krijg je van mij het advies om hem of haar te laten behandelen door een osteopaat. Je paard of pony heeft heel lang op een bepaalde manier gelopen, al dan niet om ongemak elders te compenseren. Nu zijn hoeven zijn verbeterd, merk je dat hij wat stijf of minder enthousiast beweegt. Dan is het tijd om het lijf even op weg te helpen.

 

Haflinger met hoefbevangenheid

   Een hoefbevangen hoef die duidelijk hulp nodig heeft om weer gezond te worden.                                                     Van binnen en van buiten.

Bij hoefbevangenheid adviseer ik regelmatig om foto’s van de hoeven te laten maken. Je wilt graag weten hoe het er vanbinnen uitziet. Foto’s geven niet alleen richting bij het bekappen maar ook een beeld van hoe je paard ervoor staat. Voor foto’s hoef je tegenwoordig niet perse naar een kliniek. Er zijn dierenartsen met mobiele röntgenapparatuur die naar je toe komen om foto’s te maken. Weet je niet wie je daarvoor kunt bellen? Vraag het me gerust.

Hoefgezondheid heeft niet alleen te maken met hoefverzorging. Ook voeding, huisvesting en beweging doen een flinke duit in het zakje.

Hoefschoenen

Hoe goed je ook aan alle voorwaarden voldoet, soms heeft je paard toch meer bescherming nodig om comfortabel te kunnen bewegen. Ik werk daarom met hoefschoenen en kan je daarin ook adviseren. Kom je er niet uit? Dan kom ik naar je toe, passen we verschillende modellen schoenen en geef ik je tips over het gebruik en onderhoud ervan.